Radionice (nedelja, 28. maj 2023.)

Drugi dan konferencije biće posvećen iskustvenom, radioničarskom radu u manjim grupama. Učesnici će sa voditeljima radionica imati priliku da iskuse teme plenarnih izlaganja na dublji način, da steknu iskustvo i dobiju novu perspektivu.

Radionice će se tokom celog dana realizovati paralelno na dve lokacije u Novom Sadu. Prva lokacija je mala sala NIS-a, druga Salon u Radničkoj.

Igra je detetova priča, ali i roditeljski alat za ostvarivanje saradnje sa detetom

Radionica “Igra je detetova priča, ali i roditeljski alat za ostvarenje saradnje sa detetom” je namenjena roditeljima dece starosti od 8 godina.

Roditelji će na ovoj radionici:

  • Naučiće na koji način igra podstiče emocionalnu regulaciju i saradljivost kod deteta;
  • Naučiće koje su to veštine koje roditelj treba da razvije kako bi obezbedio detetu sigurno mesto za emocionalno sazrevanje, bolju emocionalnu regulaciju i veći nivo saradnje;
  • Probaće i nekoliko igara kojima će pomoći detetu da bolje razume svoje emocije i da postigne bolju emocionalnu regulaciju, kao i da se poboljša saradljivost između deteta i roditelja.

Nikolina MilosavljevićNikolina Milosavljević

Dečiji psiholog, psihoterapeut i praktičar terapije igrom

 

09:00 – 11:00
28. maj 2023. (nedelja)
Mala sala Poslovnog centra NIS
Broj učesnika: 10-30

Naučite moćne fraze za prevazilaženje konflikata i lako ostvarite saradnju sa detetom

Radionica je namenjena roditeljima dece uzrasta do deset godina.

Predstavljanje fraza kao jednostavnog i vrlo efikasnog alata u komunikaciji roditelja sa detetom. Fraze su višestruko korisne i ovladavanje ovim alatom ima čak 7 benefita: brza i laka saradnja, promena načina na koji roditelj doživljava dete i njegova ponašanja, prevazilaženje konflikata i napetih situacija, instant obaranje tenzije i stresa kod roditelja, povezivanje sa detetom, jačanje odnosa, podrška u razvoju emocionalne inteligencije.

Za učesnike je obezbeđen štampani materijal koji prati sadržaj radionice.

Dragana AleksićDragana Aleksić

Family Coach, autorka programa za roditelje “Umetnost komunikacije sa decom” 

11:30 – 13:30
28. maj 2023. (nedelja)
Mala sala Poslovnog centra NIS
Broj učesnika: 10-40

Kako podržati razvoj ličnih granica kod dece: 4 najčešće zamke i strategije za njihovo prevazilaženje

Kako će dete razviti veštine da u životnim situacijama van porodice poznaje, objasni sebe, da se zauzme za sebe, da kaže NE, da ”vidi” i bude u dijalogu sa drugima…u velikoj meri zavisi o veštine roditelja da u vaspitanju zastupa sebe i postavlja lične granice…

Poznajete li vaše lične granice u roditeljstvu? Znate li da ih izrazite u porodičnim odnosima? Kako znate kada idete preko svojih granica u roditeljstvu? Šta radite kada ih drugi prelaze? Umete li da U ISTO VREME uvažavate svoje i dostojanstvo deteta? Prepoznajete li kada vaše dete ide preko svojih granica i narušava svoj integritet? Kako osnažujete razvoj ličnih granica kod dece?

Ako želite da kroz kroz dijalog i iskustvene aktivnosti promišljate o odgovorima na ova pitanja i razumete porodičnе proscese koji utiču na njihov razvoj, pozivamo vas da nam se pridružite.
Radionica je namenjena svim roditeljima dece do 13 godina, koji žele da razumeju značaj ličnih granica u vaspitanju, njihov uticaj na zdrav razvoj svih članova porodice.

Cilj radionice je da dođete do uvida o sopstvenim ličnim granicama, upoznate 4 najćešće zamke u njihovom postavljaju i budete osnaženi za razumevanje strategija za njihovo prevazilaženje.

Svi učesnici dobijaju radni materijal – 4 najčešće zamke u roditeljstvu i strategije za njihovo prevazilaženje.

Ivana MuškinjaIvana Muškinja

Voditeljica Familylab Srbija, specijalista psihosocijalnog pristupa u socijalnom radu, porodični psihoterapeut

14:30 – 16:30
28. maj 2023. (nedelja)
Mala sala Poslovnog centra NIS
Broj učesnika: 10-25

Osnove ranog razvoja i roditeljstva

Kroz radionicu ćemo roditeljima približiti detetov doživljaj sveta i njegovih stvarnih potreba, kako bi roditelji kroz lično iskustvo doživeli i spoznali šta dete zaista treba od njih za svoj celovit razvoj. Uz iskustvenu radionicu dobijaju i video predavanje koje daje razumevanje razvojnih procesa i faza kroz koje deca univerzalno prolaze, a koje se nažalost u društvu, u neznanju, krivo interpretiraju i uobičajenim vaspitnim metodama opstruira psihološki i emocionalni razvoj deteta.

Ivana VićevacIvana Vićovac

IPD Centar Beograd

17:00 – 19:00
28. maj 2023. (nedelja)
Mala sala Poslovnog centra NIS
Broj učesnika: 10-40

Kad je mama dobro, svi su dobro

Radionica je posvećena mamama i njihovom osećaju da su DIVNE I DOVOLJNE BAŠ TAKVE KAKVE JESU.

Kroz 7 koraka/pokret, igra, istezanje, dodir/masažu, disanje veruj i opusti se mame će moći da nahrane svoje unutrašnje biće i da se opuste, da se na dubokom nivou osnaže i oslobode pritiska šta sve moraju da bi bile dovoljne…

Vođena meditacija LEPTIR ima za cilj da kroz igru, maštanje i slušanje svog unutrašnjeg glasa preskačimo mehanizme moranja, zamerki i pritiska i prihvatimo sebe, zagrlimo se, osnažimo.

NAPOMENA: Važno je da se obućete udobno i da 60 minuta pre radionice ne jedete šećer. Posle radionice dobiće malu skriptu sa meditacijom leptir i link za Vođenu meditaciju.

Tamara DragovićTamara Dragović

instruktorka IAIM masaže za bebe

09:00 – 11:00
28. maj 2023. (nedelja)
Salon u Radničkoj
Broj učesnika: 10-40

Dečiji tantrumi – izađite na kraj sa njima

Na radionici ćemo detaljnije objasniti zašto dolazi do tantruma, i kako da sa njima izađete na kraj.

Na njoj ćete doći do važnih uvida, do novih „aha“ momenata kao i do plana šta da menjate u vašoj porodici. Takođe, ukoliko primenjujete savete koje čujete od mene, već posle nekoliko dana ćete videti boljitak u odnosu sa detetom, kao i u umanjenju pojave tantruma.

Svim učesnicima radionice obezbeđen je i radni materijal.

Aleksandra Birta IlićAleksandra Birta Ilić

Psiholog, mentor, edukator sa preko 20 godina iskustva

11:30 – 13:30
28. maj 2023. (nedelja)
Salon u Radničkoj
Broj učesnika: 10-20

Nemam dovoljno mleka

Svim budućim roditeljima i roditeljlima beba do 6 meseci, koji su objektivni i subjektivni znaci imanja ili nemanja mleka; kako prepoznati crvene zastavice i kako kritički analizirati situaciju; materijal u vidu par tabela kao orjentira da li beba dobija dovoljno.

Milena KostićMilena Kostić

Savetnica za dojenje i nošenje beba i dece, mama petoro (uskoro šestoro 🤗 dece)

14:30 – 16:30
28. maj 2023. (nedelja)
Salon u Radničkoj
Broj učesnika: 10-20

7 najvažnijih elemenata podsticajnog okruženja za napredovanje malih senzitivaca

Visoka senzitivnost nikad nije problem, ali senzitivac u neadekvatnom okruženju može imati velikih problema.
Tokom radionice roditelji će se upoznati sa 7 najvažnijih, naučno dokazanih, elemanata posticajnog okruženja, kao i konkretnim roditeljskim praksama i dnevnim ritualima kojima se ono postiže.

Svaki roditelj sa radionice izaći će sa mapom okruženja, koja će mu pomoći da smanji uticaj ili u potpunosti izbegne neadekvatno okruženje ubuduće i umesto toga svom visokosenzitivnom detetu pruži ono što mu je potrebno da njegova senzitivnost postane snaga.

Svi učesnici dobiće prateći radni materijal.

Žana ErdeljanŽana Erdeljan

Psiholog, posebno usmerena na rad sa visokosenzitivnom decom i roditeljima, međunarodno sertifikovani edukator u oblasti pozitivne discipline

17:00 – 19:00
28. maj 2023. (nedelja)
Salon u Radničkoj
Broj učesnika: 12-30